Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
  The clean solution

  Eilenriedestift e.V., Hannover

  Ételmaradékok higiénikus és biztonságos kezelése a WasteStar CC készülékkel

  Az csak természetes, hogy az étkeztetés folyamán keletkező ételmaradékokat higiénikusan és biztonságosan kell kezelni.

  Különösen kellemes érzése támad az embernek, amikor a hannoveri városliget közelében lévő Eilenriedestift otthon kellős közepén áll, ám ez nem csak a park hangulatának tudható be, amely ápoltságával egy angolkert benyomását kelti. A középpontban a szociális, társadalmi és kulturális élet áll! Itt Donna Leon, a híres krimiírónő olvas fel könyveiből, vagy éppenséggel zenei előadások váltják egymást. De az életet az Eilenriedestift otthonban olyan, látszólag jelentéktelen események is élhetővé teszik, mint például annak az újonnan berendezett konyhának a megtekintése, amit az év közepén helyeztek üzembe.

  Christian Hiller gasztronómiai vezető el volt ragadtatva attól az ötlettől, hogy az otthon lakóinak megmutathatja „saját” konyháját. „A legtöbben elég sok időt eltöltöttek a saját konyhájukban, és nagyon tetszik nekik az a technika, amit itt a nagykonyhán látnak.” Az egészségtudatos és korszerű étkeztetés a gasztronómiai vezető számára éppoly fontos, mint a jól működő, kiváló minőségű konyhatechnika.

  Ide tartoznak a tűzhelyek, a hűtőcellák vagy a mosogatók, de az ételmaradék-feldolgozó berendezés is, ami az ételhulladékot nagyszerűen elő tudja készíteni a további hasznosításra. Ezeket nemrégen még utólag beszerelték, így még kiegészítették a konyhafelszerelést. Idézzük Hillert: „Nálunk naponta háromszori étkeztetés van, többek között egy több ételből kiválasztható ebéd. Összesen kb. 400 otthonlakó számára főzünk. Az így keletkező ételmaradékokat természetesen higiénikusan és biztonságosan kell kezelni. Eddig a maradékokat egy kisebb kukában a konyhában tartottuk, majd átöntöttük egy nagyobb kukába.”

  A higiéniai biztonság fontos feltétel

  Az új WasteStar CC ételmaradék-kezelő rendszer kis, kompakt méretű, körülbelül egy háztartási mosogatógéphez mérhető, de naponta akár 900 adag ételből megmaradt maradékot is feldolgoz. Ha lerámoláskor a hulladék közé véletlenül egy kés vagy egy villa kerül, akkor az evőeszközök egy mágneses mezőnek köszönhetően a felszínen maradnak. Ezen kívül a daráló erős motorja a csontokkal vagy a kagylók vagy rákfélék héjával is megbirkózik.

  A higiénikus tisztaság fontos feltétel, amelyet a szakszerű ételhulladék-gyűjtésnek és -kezelésnek teljesítenie kell, márpedig egy öregek otthonában a higiénikus munkavégzés elengedhetetlen. A költségtényező azonban minden ellátásvezető gazdasági kalkulációjának legnagyobb ellensége

  Christian Hiller így vélekedik: A WasteStar CC alkalmazásának köszönhetően az ételmaradékokat már nem kell kukákban tárolni és azokat gondosan tisztítani. Ez számunkra nagy időmegtakarítást jelent Arról már nem is beszélve, hogy nem kell az ételmaradék-kukát külön hűteni. A felaprított maradékok bioszubsztrátum formájában a csatlakoztatott gyűjtőtartályba kerül, amit aztán a szemételszállító kiürít. Használat után a gépet megtisztítjuk, ami abszolút nem okoz gondot.”