Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
  The clean solution

  Az ételmaradék környezetbarát módon hasznosul a Thomas’s School iskolában

  Az ételmaradék már nem a szemétlerakóba vagy a csatornába kerül – összegyűjtve biogázzá és trágyává alakul

  „A lehető legjobb környezeti megoldást akartuk igényeinkre”, mesélte a Thomas’s School Battersea General Catering menedzsere, Mark Newman. A Thomas’s 560, 4 és 13 év közötti életkorú fiú és lány, valamint a 120 fős személyzet számára készít ebédet, a visszaérkező tálcákon lévő maradékot pedig egy ételmaradék-rendszer dolgozza fel.

  „A gyerekek különösen környezettudatosak és a WasteStar rendszer környezetvédelmi igazolásai mindenben megfelelőek voltak – ezáltal nem csupán előrébb jutottunk a területen, de a jövőbeli törvényi előírásoknak való megfelelést is biztosítottuk.”

  Az új mosogatógép és a WasteStar ételmaradék-kezelő rendszer egyaránt MEIKO gyártmányú, melyeket a kereskedelmi konyhákra specializálódott Court Catering Equipment specifikált.

  „Az ételmaradék kezelése szempontjából végleges megoldást szerettünk volna, amelyet nem kell 2–3 év múlva cserélni, ha változnak a szabályozási feltételek. A kormány várhatóan a közeljövőben megtiltja az ételmaradék hulladékként való kezelését a kereskedelmi konyhákban. Biztosra akarunk menni abban, hogy jót tegyünk a környezetnek.”

  Az ételmaradék egyetlen egyszerű, az új mosogatórendszer részét képező művelettel lehúzásra kerül a tányérokról, amikor azok a nagy méretű mosogatógépbe betöltődnek.

  Mark Newman az új MEIKO mosogatógéppel
  Mark Newman az új MEIKO mosogatógéppel

  Ahelyett, hogy a szemétlerakót töltenék vagy a hulladékkezelő egységből a csatornába kerülnének, a Thomas’s ételmaradékai apró darabokra aprítódnak, majd egy lezárt tárolótartályba kerülnek és ott várakoznak a tartálykocsis begyűjtésre. Az ételmaradék heti többszöri begyűjtését maximum heti két alkalomra szorították le.

  A begyűjtéshez szükséges útmennyiség lecsökkentésével elért fenntartható megoldás mellett a Thomas's a mosogatószerek és vegyszerek fogyasztásából is vissza tudott venni az új mosogatórendszerrel, amely a vákuumos hulladékkezelő rendszer kellett üzemel – „nagyjából fele annyi mosogatószert és öblítőt felhasználva, mint az előző gép”, hangsúlyozta Mark Newman.

  *A szerves anyagok vagy ételmaradékok anaerob feltárással (AF) való kezelés nélkül a hulladék a szemétlerakókba kerülne, ahonnan jelentős mennyiségű környezetkárosító metán kerülne a légkörbe. Noha a metán a szerves hulladék lebontása során az AF erőművekben is keletkezik, ezt a metángázt felfogják és biogázként energia előállítására használják, nem pedig a légkört szennyezve szabadon engedik.