Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
  The clean solution
  Ikon Kórház

  Knappschaftskrankenhaus Dortmund

  Zökkenőmentes és higiéniai szempontból biztonságos mosogatás és ételmaradék-hulladékkezelés

  Klinikum Dortmund

  „Sok konyhából egyet“, ez volt a kihívás a Dortmund/Westfalen kórházi egyesület számára 2012 őszén.


  Egy központi ételellátásra kerestek megoldást – hogy így váltsák fel az akkoriban naponta három külön házban végzett friss ételkészítést. Végül egy Sous-Vide-System mellett döntöttek, amelyet a kórházi egyesületnek a Procuratio (Gesellschaft für Dienstleistungen im Sozialwesen/Erkrath) állított fel mint caterer. Étkezésenként (reggel, délben, este) körülbelül 1.100 adag ételt szállítanak a környező klinikálra.

  A visszatérő körhöz a használt edények és valamennyi ételmaradék begyűjtése tartozik, amelyeket a Klinikum Dortmund az offenburgi MEIKO cég WasteStar elnevezésű ételmaradék-hulladékkezelő berendezésével végez el szakszerűen. Havonta mintegy öt köbliter ételmaradék keletkezik. Mielőtt a használt edényeket, az evőeszközöket és a tálcákat két M-iQ szalagos mosogatógépben higiéniai szempontból biztosan tisztára mossák, a személyzet eltávolítja az ételmaradékot a tányérokról, és azokat a gépek előtt található, erre tervezett ledobókba töltik.

  A MEIKO mosogatástechnikája a  WasteStar ételmaradék-kezelő berendezéssel lett kombinálva, hogy így a mosogatás és az ételmaradék-kezelés súrlódásmentesen és higiéniai szempontból biztonságosan működjön.

  „Nem is tudtam, hogy létezik ennyire összehangolt technika“, mondja Philipp Fornefeld (Projektmenedzsment Igazgató, Klinikum Westfalen GmbH), aki ebben a duóban optimális megoldást lát.


  A szerves hulladék ugyanis az ételmaradék-kezelő berendezésben gyűlik, ahol a gép azt automatikusan felaprítja, és homogén pépes anyagot készít belőle. Ehhez az értékes nyersanyag szubsztrátumhoz zsírok is kerülnek a zsírszétválasztóból, mielőtt mindez egy talaj-tartályba kerül, és  környezetbarát újrafelhasznosításhoz elszállítják.

  Ezzel egyidőben a két M-iQ szalagos mosogatógép is megy, szintén forráskímélő programon. Naponta akár 40.000 darab edényt és evőeszközt tisztít meg higiéniai biztonsággal. „Fontosnak tartottuk a mosogatástechnikánál, hogy a fenntartási költségeket, valamint a víz- és energiafelhasználást a lehető legalacsonyabban tudjuk tartani“, mondja Philipp Fornefeld, aki egyúttal a gépek alacsony karbantartási igényére hívja fel a figyelmet. „Más gyártókkal összehasonlítva, és az amortizációs számításaink szerint is a MEIKO volt – az új nedves hulladék kezelő berendezéssel együtt - a legjobb választás. Az egész egy harmonikus egység, egyetlen gyártó kezéből.